top of page
210321 Belöningsbaserad träning.jpg

Vad är Etisk ridning?

Finns det något som heter etisk ridning?

Ja! Hos oss får du lära dig att tänka ur hästens synvinkel. Vi har valt att följa något som heter LIMA i vår hästträning. LIMA står för Least Intrusive Minimally Aversive och talar om hur en tränare eller beeteendevetare väljer att arbeta för att uppnå ett utbildnings- eller beteendeförändringsmål. Här läggs fokuset på hur hästen upplever situtationen. En tränare som bygger sin träningsmetodik på LIMA använder minsta möjliga negativa förstärkning/tryck och eftergift i sin dagliga träning och använder sig i stället av positiv förstärkning/belöningsbaserad träning.

Visste du att hästar inte kan andas genom munnen?

Till skillnad från hundar så andas hästen alltid genom näsborrarna. Precis innan hästen börjar springa kommer den att sluta sina läppar och svälja. Det görs för att skifta den fysiologiska aktiviteten från matsmältning till endast andning. Det blir som en lufttät försegling och är en av tre kritiska förutsättningar för att hästen ska kunna springa. De andra två är frihet för huvudet och frihet från smärta. Ett bett hindrar luftens väg och orsakar belastningen för hästen att andas. Likaså sträckta tyglar som hindrar hästen att sträcka ut huvud och hals och en böjning i nacken. 

 

Varför är det viktigt att förstå hur ett bett fungerar?

Vi är också Sveriges ambassadörer i World Bitless Association och hos oss har du därför möjlighet att lära dig rida och köra bettlöst. Men varför är det viktigt att förstå hur ett bett fungerar? Från början utvecklades bettet för att kontrollera hästen i skarpa situationer, dvs i krig. Då hade man inte kunskapen vi har idag om exempelvis hur hästar känner smärta och därför tycker vi det är en baskunskap som alla borde börja med redan i ett tidigt stadium: Att lära sig hur ett bett fungerar, vad som händer i hästens mun när vi tar i tyglarna

och hur hästen reagerar på det.

Varför är det farligt att prata om snälla bett?

När man lär sig hur bett fungerar förstår man också att det ligger en stor risk i att prata om "snälla bett". Skulle vi fråga hästarna skulle de förmodligen säga,att det inte finns några snälla bett eftersom vi när vi börjar rida oftast inte lär oss att ta i tyglarna så lite som möjligt. Det vi ryttare kan utbilda oss i är hur små våra hjälper måste vara och hur mjuka vi måste vara på handen för att inte orsaka något obehag för hästen. Vi måste också se till att hålla efter hästens munhälsa och anpassa bettet så att det ligger stabilt och stilla i hästens mun

utan att ha delar som klämmer eller trycker på mjukdelar eller laner/tänder.

Varför gapar hästen?

Om vi tar ett bett som anses som ett "snällt bett", det tvådelade, så viker det upp sig i hästens gom som ett "v" när vi tar i tyglarna. Det är inte skönt och för att förhindra obehaget gapar hästen. Dels för att skydda sin gom men också för att försöka fördela trycket med tungan. Människans lösning på detta kan vara att skaffa ett bett som förhindrar hästen att tryckutjämna med tungan - eller det vanligaste sättet: att sätta på en nosrem som vi drar åt så att hästen inte längre kan gapa. Sen tycker vi att problemet är löst. 

Varför protesterar inte hästen?

Det gör den! Men ofta så stämplar vi hästen som "knäpp, farlig eller helt enkelt som ett problem".

Vi behöver lära oss hur hästen ser ut när den känner smärta, hur den beter sig och vad vi kan göra åt det.

Men kan hästen smärtreagera när vi tar bort möjligheterna för den, som att spänna åt en nosgrimma?

Ja. Vi kan se det på hästens ögon, ansiktsuttryck och kroppsspråk.

Är bettlöst alltid ett bättre alternativ?

"Bettlöst är inte lösningen på allt men det är nästan alltid bättre" lär körgurun Anders Eriksson ha sagt. Men även med bettlösa huvudlag kan hästen få tryckskador vid ensidig och fel användning. Det är kunskapen om hur vi använder våra tekniska hjälpmedel som är viktig

och att vi alltid har hästens bästa i vårt fokus. Att vi utbildar oss och ständigt ifrågasätter varför vi ska använda det och hur det påverkar hästen innan vi faktiskt gör det.

Vill du lära dig hur du kan rida med primära hjälper?

Hos oss får du lära dig att använda dina primära hjälper, dvs sits och röst. Du får lära dig att rida med så små och fina hjälper som möjligt och du kommer att märka att det fungerar alldeles utmärkt i alla discipliner.

Vi tackar vår kollega Arno Hendriks för 3D-modellen av bettets påverkan.

Betselrelaterade skador
vi inte alltid tänker på:

bottom of page