top of page

Hästens lugnande signaler

Uppdaterat: 23 mars 2022

Vi får ofta planera om vårt tänkta schema, när dagens förutsättningar ändras efter en hästs dagsform eller yttre omständigheter. Den här dagen var planen att vi skulle börja förbereda Stella för körning. Men hon blev väldigt stressad bara av att vara i stallet, så vi fick tänka om!

Det blir så här emellanåt med hästar som har en ryggsäck, det vi alltid brukar göra vid såna här tillfällen är, att först göra en självcheck:

  • Vad kände jag?

  • Kanske var jag lite stressad?

  • Hade hög puls?

När man är på det klara med sig själv, får hästen en enkel uppgift, ett mönster som känns igen, något som man har övat in många gånger förut. Vi tar oss från punkt A till punkt B (inte långt), och stannar. Upprepar. På fem minuter hade vi en helt annan häst, men i stället för att mata på med mer uppgifter, fick hon gå ut i hagen. Det kommer fler dagar! Bilden: Sex olika uttryck som är bra att lära sig att känna igen hos sin häst för att förebygga stress samt att skapa en bra inlärningsmiljö:

1) Något spänt startbeteende 2) Ger en lugnande signal, vänder bort huvudet 3) Lyssnar på röstkommando 4) Ger en lugnande signal, blinkar 5) Positiv förstärkning genom hela processen 6) Avslappning

Man kan säga, att en häst gör en lugnande signal för att minska stress eller spänning som uppkommit av yttre stimuli. En händelse orsakat av något eller någon i närheten. Man kan se dem när stressen uppkommer och när den tonar ut. Lär dig att känna igen din hästs lugnande signaler!


Är du intresserad av att lära dig mer om hästens signaler, rekommenderar vi boken: "Language Signs & Calming signals of horses" av Rachael Draaisma


44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page