top of page

Stort stöd för bettlöst i global enkät!

"En global enkät avslöjar stort stöd för bettlösa alternativ bland aktiva ryttare", så skriver Horsetalk.co.nz efter ett tillkännagivande från World Bitless Association häromdagen.

Vidare skriver Horsetalk i sin artikel: "World Bitless Association, en brittiskbaserad ideell förening som representerar och arbetar för bettlösa alternativ inom ridsporten, har släppt resultaten av en global enkät för ryttare runt om i världen, (både de som använder bett och bettlöst). Av de 1626 svar som enkäten fick in, var 93% överens om att hästar skulle kunna tävla bettlöst i alla discipliner, medan 84% trodde starkt att detta borde vara fallet.

Drygt 76% av deltagarna var starkt oroliga och 19% av de oroade, över överdriven användning av tryck på huvudet, särskilt för hårt åtdragna nosband. Deltagarna frågades också, om de hade oro över hästens välbefinnande när det gäller ridning och träning i tävling. Sammanlagt hade 61% starka bekymmer och 26% hade genomsnittliga bekymmer. Detta utgör upp till 87% av deltagarna i undersökningen som erkände oro för välfärd vid hästtävlingar idag världen över.


På frågan om de kände att välfärden skulle förbättras genom att låta bettlösa klasser för hästar tillåtas att tävla vid sidan av vanliga klasser, sa 88% av deltagarna ja. Drygt 88% av deltagarna ansåg att evidensbaserad och belöningsbaserad träning var avgörande för optimalt hästskydd.

Enkäten visar att ryttare är bekymrade över etisk träning och tävling, säger föreningens taleskvinna Jo Richardson. ”Vi kan ta denna information vidare till FEI och de nationella förbunden som bevis på att ryttare över hela världen vill förbättra hästens välbefinnande, inklusive få ett val som gör att de kan använda det huvudlag som deras häst är lyckligast i, snarare än den som reglerna anger att de måste använda sig av." "

Sedan 2020 är vi Sveriges Ambassadörer i World Bitless Association och börjar med att jobba med dessa frågor på lokal nivå. Här kan ni läsa artikeln i sin helhet!
0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page