top of page

Varför en enkät om bettlöst?

Den uppmärksamme har noterat, att det har dykt upp en enkät om att tillåta bettlösa alternativ på tävling på förstasidan av vår hemsida. Varför då?

Vi är sedan 2020 Sveriges Ambassadörer för bettlös ridning och körning i WBA, World Bitless Association, som bland annat jobbar hårt för att få FEI, Fédération Equestre Internationale att ändra sig i frågan om att tillåta bettlösa alternativ på tävling i alla tävlingsdiscipliner för häst.

I januari 2019 blev det tillåtet att rida bettlöst på dressyrtävlingar i Sverige för häst, inom hoppning är det tillåtet sedan 1 januari 2015. Den utrustning som kan användas på dresstytävlingar från och med 2019 är sidepull och käk-/kindkorsat (”bitless bridle”). Bettlösa träns med hävstångsverkan, som olika typer av hackamore, är inte tillåtna. De klasser som kan ridas bettlöst är Lätt C-, Lätt B- och Lätt A-klasser samt FEI:s Inledande program för barn. Även klasser med program motsvarande svårighetsgrad Lätt C till Lätt A för Ryttartest, Dressyrryttartest och för pararyttare samt fälttävlansprogram kan användas. Bettlösa klasser får inte arrangeras för ponny. Ridsportförbundet hävdar att de inte ser att intresset för att tävla bettlöst är jättestort i Sverige, varför de brutit ut de bettlösa klasserna i dressyren. Det är också en utbildningsfråga menar Förbundet, domarna är inte utbildade.


Läget ser i stort sett lika ut i hela världen. WBA har därför intierat denna enkät, i hopp om att bettlösa ryttare världen över, ska ta några minuter och fylla i den. Syftet är naturligtvis att visa, att intresset är stort och att vi är många där ute som tycker att valmöjligheten borde vara en självklarhet.

Tack för att ni hjälper oss att fylla i enkäten!
16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page