top of page

Varför vi väljer att göra grundarbetet löst

Vi väljer att jobba hästarna löst när vi börjar grundarbetet med dem. Det är, för att vi vill att de från början ska kunna känna sig trygga i, att de dels får uttrycka sig, men också att de kan visa när det är dags att ta en paus eller att sluta. För oss är tilliten nummer ett. Utan den kan inte vi bygga vidare på en relation, och det är vi som måste bevisa för dem, att vi går att lita på. Inget som binder hästen vid oss, bara egen fri vilja . Tar det tid? Ja. Vi tror, att bra saker måste få ta tid!

Men hos oss får hästarna den tid som de behöver, både mentalt och fysiskt. Vi tränar hästarnas fysik för att de ska hålla hela livet, och ser på dem som unghästar tills de är minst sex år, vi har valt att inte sitta på dem innan dess. Detta på grund av, att de inte är fysiskt färdiga, då bland annat ryggkotpelaren inte har vuxit klart.

Forskningen visar att hältor och andningsproblem är de vanligaste skadeorsakerna hos häst, och det beror på, att många hästar sätts igång långt innan de är färdigväxta. Vävnader och organ reagerar olika på träning och belastning, muskler anpassar sig ganska snabbt till högre belastning, medan stödvävnader som skelett, brosk och senor svarar långsamt. Det finns också andra orsaker till varför vi väljer att göra grundarbetet i löst tillstånd, så fort vi spänner in hästen med en tygel eller töm, begränsar vi rörligheten, särskilt i ryggen.

Att hästen får känna, att han eller hon kan påverka när en paus ska läggas in är också viktigt för oss, det har en stor betydelse för den tillit som växer fram i det Team som vi vill ha mellan Häst-Människa, hästen ska känna att man blir lyssnad på. Att lägga in många korta pauser i träningspassen är också viktigt, speciellt när hästen är arbetsvillig och lättlärd, då är det lätt att man går för fort fram. De måste få känna, att de kan uttrycka sig när det räcker, när de vill sluta. Vi försöker också alltid tänka på, att hästar och människor som tränar många olika saker också tränar olika muskler, och får större hållbarhet. Stor variation till skillnad från ensidig träning, gör alla mycket gladare! Och mer skadefria.


7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Tugga.

bottom of page