top of page
Jeenial ox.jpeg

Jeenial ox, hästen som förändrade allt.

Dalecarlian Horse Academy

DHA logga.jpg

"Vår dröm har alltid varit Att skapa en bättre värld för hästar

genom att utbilda deras människor" /Ylwa och Mats Woxmark

"Det var den 15 november 2010, en av de kallaste vintrarna i sverige på 150 år. Mats var ensam hemma och Ylwas häst Jeenial höll på att dö. Han gick med jeenial i meterdjup snö hela natten för att hålla honom vid liv men när veterinären kom på morgonen blev han utdömd. Det blev ilfart till Strömsholm med buköppning och 3, 5 timmars operation. Han klarade den mot alla odds

med vad vi senare fick veta, ungefär en halvtimmes marginal till döden." /Ur Hästikettsboken Del 1

för oss så finns det ett liv före och ett liv efter jeenials buköppning. han var bara ett skelett med päls men han hade överlevt, och det var något oerhört starkt att bara tillbringa tid med en häst som genomgått något så traumatiskt. vi började se på jeenial på ett nytt sätt efter operationen. vad ville han och vad försökte han uttrycka till oss? fanns det en kommunikationsväg mellan häst och människa där mötet resulterade i att ingen blev underordnad den andre? vår resa att bygga upp honom igen resulterade i vårt företag och att vi idag hjälper hästar och människor att hitta ett lyckligt liv tillsammans byggt på etiska värderingar och

mod, tillit och samspel. 

 

vi startade företaget dalecarlian horse academy "dha" 2011 och vi gjorde det till ett så kallat "socialt företag".  men vad är egentligen socialt entreprenörskap? En social entreprenör har drivkrafter som skiljer sig från normen i samhället. våra värderingar bygger på att göra gott genom att skapa en förändring till det bättre och att göra något vi är stolta över. i vår värld översätts det med att hästens välmående alltid är nummer ett! därför prioriterar vi också att människans förståelse för det sätts i fokus.

Det är den värdegrund varpå hela vår verksamhet vilar. 

Möt vårt team

Vi gick vår första kurs i klickerträning för Moa Molitor 2014 då vi jobbade mycket med problemlösning hos hästar med trauman. Sedan har vi fortsatt att vidareutbilda oss för bland annat Louise Ljungberg! Vi har använt belöningsbaserat i vår undervisning sedan 2016 och 2024 kommer Ylwa att gå hästtränaråret hos OHR + , Vi är dock hittills mest kända för vår profilering inom beridet bågskytte som vi främst använder som ett verktyg. 2020 blev vi sveriges ambassadörer i World Bitless Association,

Ylwa Woxmark.jpg
Foto: Elin Kassman

Ylwa Woxmark

Ylwa Woxmark och det arabiska fullblodet jeenial ox var de första i världen som red tornerspel i enbart halsring. Detta var 2012. Ylwa är från början en traditionellt skolad ryttare och har en bakgrund från fälttävlan, sedan akademisk ridkonst och har utbildat sig i:

rf sisu's grund och fortsättningsutbildning för tränare, rf sisu's tränarutbildning för barn med särskilda behov, ridsportsförbundets basutbildning för ledare, ridsportsförbundets grundutbildning för instruktör funktionshindrade, går ohr+ hästtränaråret 2024, utbildning för instruktörer i belöningsbaserad hästträning.

  • Facebook
  • Instagram

Mats Woxmark

Mats Woxmark och quartern Barcos Fancy Cat är den i teamet som har synts mest på tävlingsbanorna både som utövare och coach (2016-2020). Mats är uppvuxen i  en travfamilj, har jobbat med turridning och fastnade som vuxen för westernridning. han har utbildat sig i:

rf sisu's grund och fortsättningsutbildning för tränare, rf sisu's tränarutbildning för barn med särskilda behov, ridsportsförbundets basutbildning för ledare, Mats har även en långvarig tränarkarriär från svenska skidsportförbundet.

  • Facebook
  • Instagram
Mats Woxmark.jpg
Foto: Elin Kassman

ÄR DU EN AV DEM SOM VILL GÖRA EN FÖRÄNDRING UNDER 2024?

  • du kanske vill lära dig mer om hästars grundläggande behov och sätt att kommunicera?

  • du kanske vill lära dig mer om belöningsbaserad hästträning?

  • du kanske vill lära dig att rida bettlöst?

  • du kanske vill lära dig att förfina dina primära hjälper?

Hästikettsboken Del 1.jpg

hur skulle det se ut om hästen fick skriva en önskelista till oss människor? hur skulle han eller hon vilja leva? Sommaren 2023 släppte vi Hästikettsboken -den första boken av tre som handlar om vår syn på vårt umgänge med våra hästkompisar och hur vi tränar dem. Hästikett och hästikett för unga hittar du strax som onlineprogram för hemmautbildning!

Belöningsbaserad hästträning.jpg

hur kan man göra annorlunda när man vill hitta en väg från traditionell ridning med negativ förstärkning? Vi lär framför allt ut grunderna paus, handmatning, target och markör samt beteendekedjor. nu kan du hitta samtliga kurser inom belöningsbaserat i hästakademins butik! De går även att boka till grupper.

Mats och Ylwa Woxmark.jpg

vi är sveriges ambassadörer i world bitless association och vår uppgift är framför allt att sprida kunskap om bettlös ridning. vi jobbar efter lima (Least intrusive minimally aversive) och hjälper din ridskola/anläggning  att komma igång snabbt och lätt.

Under 2024 lanserar vi både onlineprogram och 1 till 1 utbildning för dig!

Vi innehar F-skatt - org.nr 556922-3588

bottom of page