top of page
Ylwa och Mats Woxmark.JPG

Foto: Jessica Hemlin

Sverige Bettlöst

Sedan 2020 är Ylwa och Mats Woxmark från Dalecarlian Horse Academy i Rättvik Sveriges ambassadörer i World Bitless Association. Under 2024 kommer de att fokusera på att tillämpa de kunskaper de har samlat på sig genom åren och göra Sverige, inte bara dalarna, uppmärksammat på alternativa sätt att rida och köra!

Varför bettlöst?

Handen på hjärtat, kan du se på din häst om och när han eller hon känner obehag eller stress? Vet du varför ett huvudlag är konstruerat som det är, eller hur ett bett påverkar hästen? Svarar du ärligt nej på dessa frågor så är du inte ensam! Vi brinner för att utbilda ryttare att förstå hästens signaler och vi vill också att alla människor ska förstå både huvudlagets och bettets påverkan på våra hästar.

Hästens ansiktsnerver.jpg

ett huvudlag skapar alltid ett yttre tryck. Det vi behöver komma ihåg är att ett bett också skapar ett tryck inuti munnen: på tunga, på laner och i mungipor. Och genom att använda nosgrimma och nosrem så förhindrar vi hästen att säga till om något känns fel.

Vi vill ha valmöjlighet för ryttare att använda bettlösa alternativ vid tävling. Vi ser också gärna att användning av nosgrimma och nosrem slopas helt och att man ser över bedömningssystemet så att mindre utrustning premieras på tävling.

Aktuellt just nu:

BETTLÖSA INSTRUKTÖRER

Här hittar du bettlösa instruktörer i Sveriges avlånga land. Har du en hemsida och vill vara med på listan? Kontakta oss!

Bettlösa

Ridskolor

Vilka goda exempel har vi som redan har implementerat bettlös ridning på sin ridskola? Vill du vara med på listan? Kontakta oss!

Bettlösa

Evenemang

Vi söker med ljus och lykta efter evenemang stora som små som premierar bettlös ridning och körning. Kontakta oss!
bottom of page